Waterbedverwarming: wat is de ideale temperatuur?
Een vraag die wij vaak krijgen, gaat over de ideale temperatuurinstelling van het waterbed. Helaas is hier geen standaard antwoord op te geven. De afstemming van de temperatuur is namelijk zeer persoonlijk en van omgevingsfactoren afhankelijk. In dit artikel proberen we antwoord te geven op de meest gestelde vragen rondom waterbedverwarming en de ideale temperatuur voor uw waterbed.
Inhoud:
- Wat is de ideale waterbedtemperatuur?
- Wat is de minimale temperatuur?
- Wat is de maximale temperatuur?
- Zit er verschil in de zomer- en wintertemperatuur?
- Is de waterbedtemperatuur nog van andere zaken afhankelijk?
- Waarom heeft een waterbed een verwarmingssysteem?
- Hoe werkt het verwarmingssysteem?
- Kan ik mijn waterbedverwarming zelf installeren of vervangen?
- Verschillende verwarmingselementen
1. Wat is de ideale waterbedtemperatuur?
De beste temperatuur voor het waterbed is zeer persoonlijk. Het is met name afhankelijk of u het van nature snel warm of koud heeft. In het begin vraagt dit om wat experimenteren in het afstellen tot u de juiste temperatuur heeft gevonden.
De meeste mensen vinden een watertemperatuur van 27°C prettig. Vaak wordt in de winter de temperatuur iets hoger ingesteld en in de zomer wat lager.
2. Wat is de aanbevolen minimale temperatuur?
De minimale temperatuur voor uw waterbed is 24°C. Kouder is niet verstandig, omdat uw lichaam dan te veel afkoelt en harder moet werken om uw lichaamstemperatuur op peil te houden. Dit zal door bijna niemand als comfortabel worden beschouwd. De instelbare minimale temperatuur op de meeste verwarmingselementen is 24 of 25°C. In de zomer kan het prettig zijn de verwarming een graadje lager te zetten. Wij adviseren dan de temperatuur op 26°C te zetten.
3. Wat is de aanbevolen maximale temperatuur?
De meeste verwarmingselementen gaan tot 32°C en sommigen zelfs tot 36°C. Dit is echter meer bedoeld als extra snelle opwarming van uw bed voor u er in de koude winternacht instapt. Zodra u in bed stapt, kunt u de temperatuur het beste terugzetten naar 28°C. Voor een goede nachtrust is het niet aan te bevelen het bed hoger te verwarmen dan 29°C. Uw huidtemperatuur is namelijk 28°C. Bij hogere temperaturen zal het lichaam gaan zweten om overtollige warmte kwijt te raken.
4. Zit er verschil in de zomer- en wintertemperatuur?
Jazeker. Zoals net aangegeven, wordt in de winter de temperatuur vaak ingesteld op 28 °C. Onder invloed van een winterpyjama en winterdekbed kan dit toch aan de hoge kant zijn. In de zomer wordt vaak een temperatuur ingesteld van 26 °C. Deze temperatuur zorgt ervoor dat transpiratievocht verdampt en u niet zo’n klam gevoel krijgt. Zo houdt het waterbed uw lichaam koel in de zomer. Belangrijk: zelfs als het in de zomer warm is in huis zal de verwarming aan moeten blijven. De watertemperatuur is zonder verwarming nooit warm genoeg. Bovendien springt de verwarming alleen aan als de temperatuur te laag is.
5. Is de waterbedtemperatuur nog van andere zaken afhankelijk?
De temperatuur in de slaapkamer is niet altijd gelijk. Die is onder andere afhankelijk van ventilatie, verwarming en de buitentemperatuur tijdens de verschillende seizoenen. Ook heeft de dikte van het dekbed en het wel of niet openslaan daarvan invloed op de temperatuur van uw waterbed. Door gedurende de dag een extra dik dekbed over het waterbed te leggen, zorgt u voor een isolerende werking en houdt u de temperatuur constant. Hetzelfde geldt omgekeerd. Waterbedden kunnen in de warme zomernachten voor verkoeling zorgen door de temperatuur lager in te stellen. Door het dekbed in de zomer van het waterbed af te halen, daalt de temperatuur overdag. Bekijk ons 4-seizoenen dekbed en enkel dekbed. Lees ook: Welk dekbed moet ik kopen voor een waterbed?
6. Waarom heeft een waterbed een verwarmingssysteem?
In een waterbed zit een grote hoeveelheid water. Water is van zichzelf te koud voor uw lichaam in ruststand. Daarom moet het verwarmd worden. Voor het verwarmen wordt een verwarmingselement gebruikt. Het is belangrijk dat u het verwarmingselement altijd aan laat staan, zodat de temperatuur van het waterbed niet te ver daalt. De verwarming gebruikt minder stroom wanneer deze alleen het water op temperatuur hoeft te houden. Lees voor meer informatie ook het artikel dat we schreven over het stroomverbruik van een waterbed.
7. Hoe werkt het verwarmingssysteem?
De huidige waterbedden worden altijd geleverd met een zeer energiezuinig verwarmingssysteem. De waterbedverwarming bestaat uit een thermostaat en een verwarmingsmat of -element. Deze mat wordt onder het watermatras geplaatst en warmt het water op tot de gewenste temperatuur. De dunne mat voorkomt dat uw watermatras beschadigd raakt en dat u het verwarmingselement voelt wanneer u op het matras ligt. Moderne verwarmingselementen zijn aan de onderkant geïsoleerd, zodat alle warmte maximaal wordt overgedragen op het water. Voor uw veiligheid is het verwarmingssysteem voorzien van een automatische beveiliging tegen oververhitting.
8. Kan ik mijn waterbedverwarming zelf installeren of vervangen?
Dat kan zeker. De meeste verwarmingssystemen zijn eenvoudig te plaatsen. Het installeren van een nieuw verwarmingselement is niet moeilijk, maar kost wel even tijd omdat u het watermatras moet legen en opnieuw vullen. In onze blog Hoe vervang ik een waterbed verwarming? vertellen we uitgebreid hoe u uw verwarming zelf kunt installeren of vervangen. Lees voor meer informatie over het leegpompen en vullen ook de volgende artikelen:
Wanneer u het monteren liever overlaat aan een van onze ervaren monteurs, regelen wij dat natuurlijk graag voor u. Onze monteurs zullen in dit geval de verwarming(en) netjes voor u vervangen. Bovendien geven de monteurs altijd waardevolle tips en adviezen over het gebruik van de verwarming, het onderhoud en gebruik van uw waterbed, zodat u zo lang mogelijk van uw waterbed in optimale conditie kunt genieten.
9. Verschillende verwarmingselementen
U heeft de keuze uit verschillende verwarmingselementen voor uw waterbed. Bekijk alle waterbedverwarmingselementen in onze webshop. Heeft u vragen of wilt u meer informatie ontvangen over onze verwarmingselementen? Neem dan contact met ons op of stel uw vraag in de reacties.