Helpt een waterbed bij lage rugpijn?

U heeft vaak last van pijn in uw onderrug. Deze pijn wordt ook wel lage rugpijn of spit genoemd. Juist dan is het belangrijk dat u tijdens het slapen uw hele rug, maar vooral uw onderrug goed ondersteunt. Lage rugpijn wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde belasting of lichaamshouding.

Een goede lichaamshouding terwijl u slaapt is dus heel belangrijk. Hier leest u hoe een goed matras kan bijdragen aan het verminderen van lage rugpijn.

Inhoud:

  1. Pijn in de onderrug: wat is het?
  2. Wat is het beste matras bij lage rugpijn?
  3. Hoe kan een waterbed helpen bij het verlichten van de pijn in de onderrug?
  4. Welke stabilisatie heb ik nodig voor mijn waterbed?

Pijn in de onderrug: wat is het?

Lage rugpijn kan van alles zijn. Van 'gewone' rugpijn door overbelasting tot een hernia of bekkeninstabiliteit. Welke vorm of oorzaak u ook heeft, het zijn allemaal vervelende aandoeningen die zorgen voor last van uw onderrug. De meeste rugpijn gaat binnen enkele weken vanzelf weer weg als u voldoende rust houdt en let op uw gedrag om stress op de wervels te verminderen. Regelmatig bewegen en bepaalde oefeningen kunnen ook helpen pijn te verlichten en te voorkomen. Dat lage rugpijn bij veel mensen voorkomt, is niet gek als u bedenkt dat onze onderrug veel zwaarder belast wordt dan onze bovenrug. Zitten, staan, lopen en liggen: de onderste vijf wervels van uw rug hebben het zwaar te verduren. Inderdaad, ook als u ligt, kunt u uw lage rugwervels te zwaar of verkeerd belasten. Reden genoeg om te kiezen voor een drukverlagend matras met goede ondersteuning dat uw onderrug ontlast en zo bijdraagt aan het voorkomen of verminderen van de pijn in uw rug. Een slecht matras kan er ook bij mensen zonder klachten voor zorgen dat er pijn wordt ervaren bij het opstaan. Een slecht of verouderd matras met kuilvorming zorgt er bijvoorbeeld voor dat u in een doorgezakte houding slaapt, waardoor u alsnog spanning op de wervels ervaart. Wat de oorzaak ook is, een goede matras draagt bij aan herstel in de nacht en het verminderen van klachten.

Wat is het beste matras bij lage rugpijn?

Welk matras kiest u als u last heeft van pijn in uw onderrug? Natuurlijk bestaat het ultieme matras niet en is een matras geen wondermiddel dat u in één klap van uw rugpijn af helpt. Maar met een goed matras kunt u uw rugklachten wel verminderen. Welk matras voor u geschikt is, hangt af van een aantal factoren. Onder andere of u op uw rug of op uw zij slaapt. Voor zijslapers is het belangrijk dat schouders en heupen voldoende weg kunnen zakken in het matras om met uw rug in een natuurlijke houding te slapen. Een wat steviger matras is vaak comfortabel als u last heeft van pijn in uw onderrug. De stevigheid voorkomt namelijk dat het matras doorzakt en zorgt ervoor dat de druk goed wordt verdeeld. Zo verlaagt u de kans op drukpijn bij bijvoorbeeld uw heupen en ondersteunt u de zwakkere plekken, zoals de wervels in uw onderrug. Uw wervelkolom kan dan niet ‘doorzakken’ en neemt snel haar meest natuurlijke vorm aan (de ’s-curve’). Goed voor uw rug én uw nachtrust. Meer lezen over matrassen en hun eigenschappen? Lees ook:

Hoe kan een waterbed helpen bij het verlichten van pijn in uw onderrug?

De juiste ondersteuning en veel comfort. Dat zijn de grote pluspunten van een waterbed. Precies wat u nodig heeft als u snel last heeft van pijn in de rug. Hieronder leest u welke pluspunten een waterbed nog meer heeft:

  • Een waterbed zorgt voor een ontspannen houding van de wervelkolom, omdat de schouders en de taille altijd voldoende weg kunnen zakken;
  • Het is, zoals gezegd, een van de grote pluspunten van een waterbed: een optimale verdeling van de druk op uw lichaam. Geen kans dus op drukpijn, waardoor u minder draait en rustiger slaapt;
  • De stevigheid van een waterbed kunt u indien nodig bijstellen door meer water in het watermatras te pompen. Dit kan uitkomst bieden tijdens zwangerschap of in geval van toename/afname in gewicht.
  • Warmte werkt ontspannend en het water in een waterbed wordt altijd verwarmd. Dus heeft u behoefte aan een warmer bed, omdat u minder last heeft van pijn als uw spieren ontspannen zijn? Dan stelt u de temperatuur van het water gewoon wat hoger in.

Een waterbed zorgt voor rust en ontspanning en laat u (opnieuw) ervaren hoe het is om lekker te slapen en fris weer op te staan.

Welke stabilisatie heb ik nodig voor mijn waterbed?

Een softside waterbed is het meest gekozen waterbed. Een softside waterbed heeft een omhulsel van schuimrubber (polyetherschuim), wat het gemakkelijker maakt in en uit bed te stappen. Het waterbed roept bij veel mensen het beeld op van lang deinen bij elke beweging. Dat is bij moderne waterbedden dankzij de stabilisatietechniek al jaren niet meer het geval. Bij een gestabiliseerd waterbed bevinden zich in het watermatras fibermatten die de bewegingsruimte van het water beperken. Hoe hoger de stabilisatie, hoe meer matten er in het matras verwerkt worden. Bij watermatrassen met 100% en 120% stabilisatie wordt er ook nog een extra lendensteun bevestigd voor extra ondersteuning bij de taille. Een zwaarder gestabiliseerd waterbed beweegt nauwelijks na en biedt meer stevigheid. Omdraaien gaat makkelijker, evenals het in- en uitstappen. Bij rugklachten adviseren we dan ook een zwaarder gestabiliseerd watermatras met lendensteun. 

Een waterbed proberen?

Om te bepalen of een waterbed bij u past, adviseren wij u langs een waterbedspecialist te gaan om proef te liggen. Zo kunt u eerst ervaren hoe een waterbed ligt en kunt u verschillende stabilisaties testen. Uiteindelijk kunt u namelijk pas na een langere periode slapen op water echt beoordelen of een waterbed uw klachten oplost. Gelukkig kunt u altijd 90 dagen proefslapen en het bed retourneren indien u niet tevreden bent.

Hulp of advies nodig?

Wilt u weten wat een waterbed voor u kan doen? Neem dan vandaag nog contact met ons op of stel uw vraag in de reacties. Wij helpen u graag met uw keuze!

Menu