Matrassen vergelijken: wat is het beste matras voor mij?

Matrassen zijn er in vele soorten en maten. Elk type matras wordt gekenmerkt door een aantal eigenschappen. In dit artikel zetten wij de 7 meest voorkomende matrassen op een rij met de belangrijkste eigenschappen, voordelen en nadelen zodat u een betere keuze kunt maken.

Matrassen zijn er in vele soorten en maten. Elk type matras wordt gekenmerkt door een aantal eigenschappen. In dit artikel zetten wij de 7 meest voorkomende matrassen op een rij met de belangrijkste eigenschappen, voordelen én nadelen zodat u een afgewogen keuze kunt maken.

Inhoud:

  1. Traagschuim matras
  2. Koudschuim matras
  3. Latex matras
  4. Pocketvering matras
  5. Binnenvering matras
  6. Polyether matras
  7. Watermatras
  8. Alle voor- en nadelen op een rijtje

1. Traagschuimmatrassen (Memory foam, Tempur, Nasa)

 Eigenschappen: Traagschuimmatrassen bestaan uit visco-elastisch schuim dat zich aanpast aan de warmte en gewicht van uw lichaam. Wanneer de lichaamstemperatuur het materiaal verwarmt, wordt het zacht en vormt het zich onder de druk van uw lichaamsgewicht naar uw contouren. Het aanpassingsvermogen van traagschuim zorgt ervoor dat lichaamsdelen die wat verder weg moeten zakken dat ook kunnen, maar tegelijkertijd goed ondersteund blijven. Traagschuim is oorspronkelijk ontwikkeld door NASA (vandaar de naam NASA matras) voor het opvangen van G-krachten. Later werd het onder andere door Tempur toegepast op matrassen en veel gebruikt in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen tegen doorliggen bij patiënten. De kwaliteit van een traagschuimmatras wordt grotendeels bepaald door de dichtheid van het materiaal, uitgedrukt in HR waarden. Bij traagschuim geldt over het algemeen hoe hoger de HR waarde, hoe beter de kwaliteit. Dit weerspiegelt echter ook in de prijs. Voordelen:

  • Goede conformiteit en comfort
  • Drukverlagende werking
  • Goede vochtregulatie
  • Anti-allergisch

Nadelen:

  • Zeer zacht matras (niet voor iedereen geschikt)
  • Vaak matig ventilatievermogen
  • Zeer zware matrassen
  • Grote kwaliteitsverschillen tussen fabrikanten

Levensduur: Lang 10 – 15 jaar

Conclusie: Een kwalitatief traagschuimmatras biedt goede ondersteuning en kan een uitkomst zijn voor mensen die last hebben van drukpunten. Een traagschuimmatras is echter niet voor iedereen geschikt, omdat het altijd een zacht matras is. Er bestaat daarnaast veel kwaliteitsverschil in traagschuim en het maken van de juiste keuze vereist dan ook de nodige kennis en investering.

 

2. Koudschuim matrassen (HR schuim)

Eigenschappen: Koudschuim, ook wel HR schuim genoemd, is zeer veerkrachtig. De matrassen worden gemaakt van polyurethaanschuim dat een open celstructuur heeft. Polyurethaan beschikt hierdoor over goede ventilerende en vochtregulerende eigenschappen. Koudschuim is daarnaast ook anti-allergeen. De dichtheid van het schuim wordt uitgedrukt in HR waarden (High Resilience), vandaar ook de naam HR schuim. HR is een aanduiding voor het gewicht en wordt ook wel aangeduid als SG (Soortelijk Gewicht). De waarde van matrassen kan variëren van HR 40 tot HR 65. Deze waarde geeft het gewicht in kg per m3 aan. Een lage HR waarde staat over het algemeen voor minder veerkracht. Belangrijker voor de kwalititeit is de Polyol verhouding. Dit is wat het schuim zijn elastische vermogen geeft en waar de grote prijsverschillen vandaan komen. Goedkope koudschuimmatrassen bevatten minder Polyol wat de kwaliteit niet ten goede komt. De flinke kwaliteitsverschillen en prijsverschillen kunnen het bemoeilijken een goed matras te vinden. Over het algemeen is de prijs een goede indicator voor kwaliteit.  Voordelen:

  • Goede conformiteit en veerkracht
  • Goede ventilatie
  • Goede vochtregulatie
  • Duurzaam

Nadelen

  • Grote kwaliteitsverschillen
  • Duur in aanschaf
  • Koudschuim is koel en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben

Levensduur: Lang 12 – 15 jaar

Conclusie: Een kwalitatief koudschuimmatras behoort tot de betere matrassen die op de markt beschikbaar zijn. Koudschuimmatrassen worden veel toegepast in onder andere ziekenhuizen. Het vereist echter wel de nodige kennis van materialen om te bepalen wat nu echt een goed matras is. Er zijn veel kwaliteitsverschillen en prijsverschillen in koudschuimmatrassen. Duurder is vaak beter, maar dit zorgt er ook voor dat een goed koudschuimmatras niet in ieders budget valt.

 

3. Latex matrassen

Eigenschappen: Een latex matras heeft een kern van latex, wat wordt gemaakt van natuurrubber en/of een synthetische rubbermengsel. Rubber heeft een uitstekende veerkracht en elasticiteit. Dit zorgt ervoor dat een latex matras zich vrij goed aanpast aan de lichaamsvorm en voldoende ondersteuning biedt. Rubber neemt echter van nature geen vocht op en afhankelijk van de structuur van het matras wordt bepaald hoe goed de ventilatie is. Duurdere Talalay latexmatrassen beschikken over een open celstructuur die zorgt voor meer comfort, betere ventilatie en betere regulatie van warmte en vocht. Latexmatrassen variëren, afhankelijk van de structuur, van zeer zacht tot zeer stevig. Latex heeft van zichzelf een antibacteriële en schimmelwerende werking. Hierdoor zijn de matrassen hygiënisch en bij uitstek geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld campers en caravans waar vaker een hoge vochtigheid voorkomt. Voordelen:

  • Goede conformiteit
  • Van nature zeer veerkrachtig
  • Gelijkmatige drukverdeling
  • Antibacterieel en schimmelwerend

Nadelen:

  • Erg warme matrassen
  • Vaak slechte vochtregulatie
  • Slechte ventilatie (afhankelijk van structuur)
  • Productie is kostbaar en niet duurzaam

Levensduur: Gemiddeld 7 – 10 jaar

Conclusie: Latex matrassen bieden goede veerkracht en schappelijke conformiteit. Met uitzondering van de duurdere Talalay latexmatrassen zijn de regulerende eigenschappen en de levensduur niet erg goed. Latex matrassen worden steeds vaker vervangen door betere alternatieven.

 

4. Pocketvering matrassen

 Eigenschappen: Pocketvering matrassen beschikken over metalen springveren, omhuld in textiel. Iedere springveer vormt een eigen compartiment. De veren kunnen door de fabrikant van verschillende weerstanden en dichtheid worden voorzien, waardoor per sectie de mate van conformiteit en ondersteuning kan worden bepaald. Deze secties worden ook wel comfortzones genoemd. Pocket matrassen beschikken vaak over drie, vijf of zeven comfortzones en worden geleverd in verschillende hardheden. De kwaliteit en duurzaamheid van een pocketveringmatras wordt grotendeels bepaald door het aantal veren per m2. Dit kan variëren van 150 tot wel 500 veren per m2. De pocketveren worden opgesloten tussen een of meer lagen schuim. Vaak zit er met name aan de bovenkant een dikkere schuimlaag. Dit zorgt ervoor dat het matras maar aan één kant gebruikt kan worden. Daarnaast is het matras rondom voorzien van een schuimrand die de veren op zijn plek en het matras in model houdt. Hierdoor verliest u per kant al snel 10 tot 15 cm slaapoppervlak. Voordelen:

  • Goede ventilatie
  • Goede warmte- en vochtregulatie
  • Stevige matrassen met lange levensduur

Nadelen:

  • Indeling comfortzones luistert zeer nauw met uw bouw
  • Gevoelig voor stof, bacteriën en schimmel in de pockets
  • Ruimteverlies door een duidelijk voelbare rand rondom
  • De metalen veren in textiel kunnen zorgen voor statische elektriciteit

Levensduur: Lang 8 – 15 jaar

Conclusie: Een pocketveringmatras kan een prettig matras zijn voor mensen die het snel warm hebben en veel zweten. Dit type matras ventileert goed en is zeer koel, maar daarom minder geschikt voor mensen die het snel koud hebben. De keuze voor een pocket matras is zeer persoonlijk. Als de comfortzones goed aansluiten bij uw bouw en u geen last heeft van de omlijstende schuimrand of allergieën, kan een pocketveringmatras prima bij u passen.

 

5. Binnenvering matrassen (Bonell)

Eigenschappen: Binnenvering matrassen beschikken net als pocketvering matrassen over metalen veren. Bij een binnenvering matras worden de veren verbonden via een netwerk van spiraalveren aan de onder- en bovenkant. Deze veren hoort u vaak ook lichtjes piepen als u op het matras gaat liggen. Doordat de veren overal dezelfde veerkracht hebben en met elkaar verbonden zijn, biedt het matras over het algemeen weinig ondersteuning en beweegt deze flink na bij omdraaien. De veren worden meestal afgedekt met een toplaag van polyetherschuim of koudschuim. De dikte van de toplaag in combinatie met het aantal veren per m2, en de hardheid van de veren bepaalt in grote mate het comfort van het matras. Binnenvering is de voorloper van de pocketvering en is wereldwijd nog steeds het meestgebruikte matras. Binnenvering matrassen worden veel gebruikt in hotels vanwege de robuustheid en lange levensduur. Tegenwoordig worden de matrassen steeds minder verkocht, maar wordt de techniek wel gebruikt voor de onderstellen van boxsprings. Voordelen:

  • Goede vochtregulatie
  • Goede warmteregulatie
  • Zeer lange levensduur
  • Redelijk goedkoop

Nadelen:

  • Weinig ondersteuning
  • Geen comfortzones
  • Niet geschikt voor verstelbare bedbodems

Levensduur: Lang 8 – 12 jaar

Conclusie: Binnenveringmatrassen worden voornamelijk nog verkocht vanwege de levensduur en prijs, maar zijn qua comfort en ondersteuning een van de minste matrassen. De meeste mensen die slapen op een binnenveringmatras stappen over op een pocketvering matras of een matras dat beter ondersteunt.

 

6. Polyether matrassen (PE schuim)

Eigenschappen: Polyether matrassen zijn de goedkoopste matrassen. Dit zijn ouderwetse schuimrubber matrassen uit één stuk met weinig veerkracht en slechte ventilerende en regulerende eigenschappen. Polyether schuim wordt ook veel gebruikt in de meubelmakerij. Bij polyether matrassen ontstaat relatief snel kuilvorming. Het gewicht drukt met de tijd de luchtbelletjes en structuur van het matras in, welke op den duur niet meer terugveert. Polyether matrassen zijn vaak slechts 12 tot 20 cm dik. Ook dit draagt bij aan het beperkte ondersteunende vermogen en de conformiteit. Een matras van 12 cm biedt simpelweg te weinig ruimte om zich goed aan te passen. Voordelen:

  • Goedkoop

Nadelen:

  • Weinig veerkracht en ondersteuning
  • Slechte vochtregulatie
  • Slechte ventilatie
  • Snel kuilvorming

Levensduur: Kort 3 – 5 jaar

Conclusie: Een goedkope polyethermatras raden we eigenlijk niet aan. De conformiteit, het comfort en het ventilerend vermogen laten te wensen over. Er zijn duurdere varianten op de markt beschikbaar die over het algemeen wat beter zijn afgewerkt met een toplaag. Dit komt het comfort ten goede.

 

7. Watermatras

watermatras Eigenschappen: Het grootste voordeel van waterbedden is de mogelijkheid om het matras volledig aan te passen op uw persoonlijke voorkeuren. Zowel de hardheid als de stabilisatie (deining) en de temperatuur zijn instelbaar. Daarnaast is een watermatras zeer hygiënisch, want er kan geen stof, zweet of bacteriën in de waterzak van vinyl trekken. Dankzij oude, ongestabiliseerde watermatrassen die zeer lang door deinen en snel lek gingen hebben waterbedden op sommige plaatsen nog een slechte naam. De watermatrassen van nu zijn echter gemaakt van zeer sterk Mesamoll 2 vinyl en uitgerust met fibermatten die tot 120% stabilisatie bieden. Dit houdt in dat er nauwelijks tot geen deining meer plaatsvindt. De ondersteuning en conformiteit van een watermatras is zeer goed. Het matras vormt zicht volledig naar het lichaam en zorgt ervoor dat er geen drukpunten ontstaan. De hardheid wordt bepaald door de hoeveelheid water in het matras. Zo kunt u ook de slaaphouding beïnvloeden en, indien nodig, bijstellen. Moderne watermatrassen kunnen worden uitgerust met een lendesteun die ervoor zorgt dat er rond de heupen extra tegendruk wordt gegeven. De regelbare temperatuur zorgt ervoor dat het bed altijd de juiste temperatuur heeft. Dit kan bijdragen aan soepele spieren en het verminderen van klachten tijdens het opstaan. De warmte regulerende eigenschappen van andere matrassen zijn dan ook niet van toepassing op watermatrassen. Watermatrassen van nu zijn beschikbaar in mono of duo systemen. Dit betekent dat er per kant gekozen kan worden voor een eigen stabilisatiegraad (dit bepaalt de mate van deining) en temperatuur. Waterbedden zijn minder bemind geworden, omdat slechte kwaliteit matrassen ervoor zorgde dat veel mensen terug gingen naar andere soorten matrassen. Daarnaast heeft u met een waterbed te maken met stroomkosten en heeft het bed enig onderhoud nodig. Ook is het verhuizen van het waterbed meer werk dan een 'gewoon' bed. Voordelen:

  • Goede ondersteuning en conformiteit
  • Drukverlagende werking
  • Instelbare hardheid en temperatuur
  • Zeer hygiënisch

Nadelen:

  • Stroomkosten verwarming
  • 6 maandelijks onderhoud nodig
  • Een lek kan voorkomen
  • Niet te plaatsen op een standaard bedbodem

Levensduur: Lang 10 – 15 jaar

Conclusie: Het vergelijken van een watermatras met andere matrassen vraagt om een andere insteek. Zo is het niet de materiaalkeuze die het comfort bepaalt, maar de gekozen instellingen. De kwaliteit van de materialen en de beschikbare opties zijn de afgelopen jaren flink verbeterd. Hierdoor is het waterbed weer een serieuze optie wanneer er een keuze moet worden gemaakt voor een matras.

 

Alle voor- en nadelen op een rijtje

Hopelijk heeft u na het lezen van dit artikel meer inzicht gekregen in de verschillen tussen de bekendste matrassen. In onderstaande tabel zetten we alle voor- en nadelen van de verschillende matrassen nog eens voor u op een rijtje.

  Voordelen Nadelen
Traagschuim - Hoog comfort - Drukverlagende werking - Goede vochtregulatie - Anti-allergisch - Zeer zacht matras - Matig ventilatievermogen - Zeer zwaar matras
Koudschuim - Veel veerkracht - Goede ventilatie en vochtregulatie - Duurzaam - Duur in aanschaf - Koudschuim voelt koud aan
Latex - Veel veerkracht - Gelijkmatige drukverdeling - Antibacterieel en schimmelwerend - Warm matras - Relatief slechte ventilatie en vochtregulatie - Productie is kostbaar en niet duurzaam
Pocketvering - Goede ventilatie - Goede warmte- en vochtregulatie - Stevig matras - Lange levensduur - Indeling comfortzones zeer afhankelijk van bouw gebruiker - Pockets gevoelig voor stof, bacteriën en schimmel - Duidelijk voelbare rand rondom - Metalen veren kunnen zorgen voor statische elektriciteit
Binnenvering - Goede vocht- en warmteregulatie - Zeer lange levensduur - Relatief goedkoop - Weinig ondersteuning - Geen comfortzones - Niet geschikt voor verstelbare bedbodems
Polyether - Relatief goedkoop - Weinig veerkracht en ondersteuning - Slechte vochtregulatie en ventilatie - Snel kuilvorming
Watermatras - Goede ondersteuning - Drukverlagende werking - Instelbare stevigheid en temperatuur - Zeer hygiënisch - Zeer lange levensduur - Stroomkosten verwarming - Halfjaarlijks onderhoud - Er kan een lek ontstaan - Niet te plaatsen op een standaard bedbodem

Het beste matras kiezen

Het kiezen van het voor u beste matras is zeer persoonlijk en afhankelijk van vereisten op basis van eventuele lichamelijke klachten en uiteraard uw beschikbare budget. Heeft u vragen over matrassen of ervaart u klachten na een nacht slaap? Onze ervaren slaapexperts hebben ruime ervaring met alle soorten matrassen en waterbedden. Als u besluit een waterbed te kopen, kan onze waterbed keuzehulp u helpen bij het kiezen van het geschikte waterbed. Stel uw vraag in de reacties of neem contact met ons op voor een persoonlijk advies. Lees ook:

Menu