Recente berichten
Categorieën
de beste service
  • Nergens goedkoper
  • Gratis verzending vanaf € 25,-
  • 100 dagen proefslapen
  • 5 tot 10 jaar garantie
  • Vakkundige montage
bekijk beoordelingen
waterbedkampioen.nl Reviews with ekomi.nl
gratis verzending vanaf €25,-
Bekend van SBS6
Bekend van SBS6" slot="image" >
x
Levering van A t/m Z
Levering van A t/m Z" slot="image" >
x
Nieuwe collectie
Nieuwe collectie" slot="image" >
x
veilig betalen

Veilig betalen

quality-partners

Hoe lang gaat een waterbed mee?

Waterbedden hebben een lange levensduur en gaan wel 10 tot 15 jaar mee. Mits u het matras goed beschermt en onderhoudt. In deze blog vertellen we hoe lang de verschillende onderdelen van het waterbed mee gaan en wat u kunt doen om de levensduur zoveel mogelijk te verlengen.

In dit artikel:

De levensduur van een waterbed

Een waterbed bestaat uit meer dan alleen een watermatras. Ook de kwaliteit van de overige onderdelen van uw watermatras spelen een rol bij de levensduur van het waterbed. Hieronder bespreken we de levensduur van het vinyl van uw watermatras, de waterbed verwarming, de schuimranden en de veiligheidsvoering.

Hoe lang gaat het watermatras mee?

Watermatrassen worden gemaakt van vinyl, verkrijgbaar in twee soorten: standaard CE vinyl en duurzaam Mesamoll 2 vinyl. Bij Waterbed Kampioen bepaalt u zelf welke vinylsoort u kiest, maar wij zullen u altijd adviseren te kiezen voor het duurzame Mesamoll 2 vinyl.

Het vinyl van uw watermatras gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee, mits u het goed onderhoudt en kiest voor een vinylsoort van goede kwaliteit.

Standaard CE vinyl versus Mesamoll 2 vinyl

Vergeleken met standaard CE vinyl is Mesamoll 2 vinyl dikker en behoudt het langer zijn elasticiteit. Hoe soepeler het vinyl, hoe kleiner de kans op scheurtjes. Dit verlengt de levensduur van uw watermatras. Bovendien is het Mesamoll 2 vinyl duurzamer; het wordt geproduceerd met ftalaatvrij en milieuvriendelijk materiaal. Bovendien heeft u op deze vinylsoort tien jaar garantie. Bij aankoop van een watermatras van standaard vinyl ontvangt u vijf jaar garantie.

Hoe lang gaat de waterbedverwarming mee?

Een waterbedverwarming heeft een levensduur van ongeveer 10 jaar. Rond die leeftijd heeft de verwarming steeds meer energie nodig om dezelfde warmte af te kunnen geven en doet u er goed aan een nieuwe verwarming aan te schaffen die energiezuiniger is.

Bij aankoop van een compleet waterbed wordt standaard een basismodel verwarming meegeleverd.

Extra beschermingslaag

Voor extra hygiëne kunt u een tweede tussenlaag toevoegen: de beschermingslaag. Deze laag plaatst u tussen het watermatras en de matrastijk, waardoor vuil niet tussen het watermatras en de schuimrand kan zakken. Hiermee beschermt u het watermatras nog extra tegen vuil.

Lees ook:

Onderhoud aan uw watermatras

Het plaatsen van een tijk en eventueel een aanvullende hygiënische tussenlaag lijkt een overbodige luxe, maar heeft een groot voordeel: het zorgt er namelijk voor dat er minder intensief onderhoud aan uw watermatras nodig is.

Het onderhoud van een waterbed bestaat uit de volgende taken:

Vinylreiniger toevoegen aan matras

Waterbed conditioner toevoegen

Stilstaand water kan een bron van ongewenste bacteriën vormen. Daarom is het belangrijk regelmatig waterbed conditioner aan het water in uw watermatras toe te voegen. Hiermee voorkomt u algen, bacteriën, schimmels en vieze luchtjes én verlengt u de levensduur van uw waterbed.

Bij Waterbed Kampioen verkopen we flesjes waterbed conditioner van 100 ml. We raden u aan ieder half jaar één flesje conditioner aan het water in het matras toe te voegen. Bij een mono waterbed (met één matras)  voegt u de inhoud van het hele flesje toe. Heeft u een duo waterbed (met twee matrassen)? Dan verdeelt u de inhoud van het flesje over de twee matrassen.

De waterbed conditioner heeft geen uiterste houdbaarheidsdatum. Als u het flesje op een droge plek en op kamertemperatuur bewaart, is deze zeer lang houdbaar.

Het watermatras reinigen met vinylreiniger

Niet alleen de binnenkant van het watermatras heeft onderhoud nodig. Het is ook belangrijk de buitenkant van het watermatras, het vinyl, te onderhouden. Dit doet u met de speciaal hiervoor ontwikkelde vinylreiniger. Breng de reiniger aan op een doek en maak daarmee het vinyl van uw watermatras schoon. Vergeet ook niet de zijkanten van het matras mee te nemen.

matras schoonmaken

Het watermatras ontluchten

Na het toevoegen van de waterbed conditioner kan er lucht in het watermatras terecht zijn gekomen. Luchtbellen kunnen zorgen voor een klotsend geluid wanneer u op het watermatras gaat liggen. Dit vermindert het slaapcomfort.

Maar een nog belangrijkere reden om lucht uit uw watermatras te pompen, is dat u daarmee de vorming van algen en bacteriën tegengaat. Zuurstof geeft schimmels namelijk de kans te groeien. Daarom adviseren we u, nadat u de waterbed conditioner heeft toegevoegd, het watermatras te ontluchten met de ontluchtingspomp. Lees verder voor meer informatie over het ontluchten van uw waterbed.

watermatras ontluchten

Bij aankoop van een compleet waterbed ontvangt u een gratis Waterbed Starterspakket, bestaande uit waterbed conditioner, vinylreiniger, een ontluchtingspomp en een reparatieset.

Lees ook:

Onderhoud aan het waterbed uitbesteden

Op onze website vindt u alle informatie die u nodig heeft om zelf het onderhoud aan uw waterbed uit te voeren. Besteedt u het onderhoud liever uit aan een van onze waterbed experts? Dan kunt u gebruikmaken van onze Waterbed Service, die u kan ondersteunen bij het onderhoud, de reparatie of de verhuizing van uw waterbed.

De levensduur van een waterbed vergeleken met een boxspring

Naast het slaapcomfort (verwarmd slapen op water) is de levensduur van een waterbed een van de belangrijkste voordelen ten opzichte van andere bedden, zoals een boxspring. Een boxspring gaat gemiddeld zeven tot tien jaar mee en heeft een grote kans op kuilvorming in het matras. Water vervormt echter niet en biedt daardoor gedurende de hele levensduur dezelfde, optimale ondersteuning.

De levensduur van uw waterbed: een samenvatting

In deze blog hebben we de belangrijkste factoren besproken die de levensduur van een waterbed bepalen. Uiteraard speelt de kwaliteit van de producten een rol, maar ook de bescherming van uw bed met beddengoed en het onderhoud dat u zelf pleegt bepaalt hoe lang u optimaal van uw waterbed kunt genieten.

Wilt u meer weten over het onderhoud aan uw waterbed of waterbedden in het algemeen? Bij Waterbed Kampioen staan we altijd voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op.

Gerelateerde producten
Waterbed Basic
Waterbed Basic Pro
Waterbed Basic Box Pro
Waterbed Luxe Box Pro
Waterbed Luxe Pro
Waterbed Luxe
Proefliggen op een waterbed?

Kom dan naar onze showroom in Apeldoorn »

BEL: 02 808 5091

Op werkdagen van 09:00 tot 17:30

Stuur een E-mail

Binnen 24 uur een reactie

BERICHT VIA FACEBOOK

Binnen 24 uur een reactie

CHAT MET EEN MEDEWERKER

Op werkdagen van 09:00 tot 17:30

footer-employee-image
Advies nodig? 02 808 5091